Kapitel 9: Bok eller skärm?

Det var så längesedan jag läste en skönlitterär bok, så längesedan att jag inte ens minns vilken bok det var. Jag tror att det var den senaste i Harry Potter-serien, Harry Potter och dödsrelikerna heter den om jag inte missminner mig. Jag kan dock inte svara på varför det var så längesedan, främst för att jag inte funderat över det över huvud taget. Men jag kan göra ett försök.

När jag var yngre älskade jag att läsa och som med så många andra i min ålder startade mitt intresse för skönlitteratur när den första Harry Potter-boken kom (ironiskt nog avslutade den sista Harry Potter-boken mitt intresse). Den var så spännande att jag läste ut den på ett dygn. Och sen ville jag ha mer. Jag läste massa böcker under en period på flera år, men sen slutade jag. Det var andra saker som blev intressant. Kompisar, Internet, spel, film, musik, fest, ja listan kan göras lång.

När jag började mina högskolestudier för snart fyra år sedan introducerades jag för vetenskapliga böcker – vissa väldigt intressanta och vissa riktigt, j-la tråkiga. Jag tror att dessa böckers tyngd gjorde att jag förknippade alla böcker med något tungt och jobbigt, så det blev att jag inte läste något alls på min fritid.

Jag läser dock mängder på internet och i tidningar, både vetenskapsmagasin och dagstidningar. Jag gillar att hålla mig uppdaterad och det är absolut smidigast att göra via Internet. Det har även fått mig att bli väldigt källkritisk då det även står mycket strunt på nätet. Om jag ser till de jag är bekant med så tror jag att denna utveckling är ganska vanlig, att man mer och mer kommer ifrån de skönlitterära böckerna, tyvärr. Därför ska jag bryta mitt tråkiga mönster och låna en bok snarast! Har du några tips så tar jag tacksamt emot förslag i kommentarsfältet. Deckare går helt bort.

/Sebastian

3 reaktioner på ”Kapitel 9: Bok eller skärm?”

  1. Jag är nog tvärtemot dig när det kommer till reflekterandet kring varför jag inte läser böcker längre. Jag reflekterar över det allt för ofta, allt för ofta med en ångest som påpekar att jag borde bli bättre. Men det är ju så mycket man borde idag, eller hur?
    Jag håller med dig om att jag läser mycket på internet jag med, och även om det kanske inte är en lika mysig känsla som att krypa upp i fåtöljen med en bok i pappersformat så tar vi ju fortfarande till oss nya tankar och idéer även över internet. Det är verkligen synd hur kurslitteraturen har gjort att vi är så många som förknippar böcker med något tungt och jobbigt. Dags att ändra dem tankarna för mig med!! Heja oss att läsa mer ROLIGA böcker 2017!

    Ett tips är ”Miraklet i Anderna” om du inte har läst den. Jag läste den för något år sedan och jag minns att den nästan blev min ”bibel” när allt var tungt och jobbigt – som att gå hem i vintermörkret i vind och blåst haha – för inget kunde ju vara så tungt som det Han i boken hade gått igenom. SJUKT bra bok! Handlar om flygkraschen i Anderna med ett helt rugbylag 1972 och boken är berättad ur en av överlevarnas perspektiv.

    Gilla

  2. Fint att höra att du har bestämt dig för att ta itu med ditt bokläsande! Det tycks vara ett allt för vanligt genomgående tema idag att allt fler varken har tid eller ork för att läsa längre skönlitteratur.
    Och kurslitteratur är tyvärr ofta så väldigt träig, och litterärt sätt illa skriven, att de blir en möda snarare än ett nöje att ta sig igenom oavsett hur intressant själva ämnet är. När den är trist så till den grad man får en avsmak för längre läsning generellt, kan det väl knappast ses som något annat än ett misslyckande från förlags och författares sida…

    Känns desvärre lite svårt att rekommendera dig någon bok eftersom jag inte riktigt vet vilka genrer du gillar. Men, ifall du gillar historiska romaner så kan jag gärna rekommendera ”The Feast of All Saints” av Anne Rice, en av mina favoirförfattare. Berättelsen utspelar sig bland ”free people of color” (med blandad svart och vit bakgrund) i New Orleans just före det Amerikanska inbördeskriget. Det är en mycket intressant, färgstark och levande skildring av en för oss svenskar kanske ganska okänd kultur och miljö.

    Håller för övrigt med dig om att deckarlitteratär oftast är ganska trist och medioker – åtminstone det mesta som är nyare än Agatha Christie!

    Gilla

Lämna en kommentar